Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Elinan kesäkakkutwist

Kesä kutsuu kauniisti katettuun kahvipöytään, jonka voi laittaa ulos, verannalle tai vaikka huvimajaan. Otetaan esille kauniit vanhat kahvikupit ja leivotaan raikas, kauniisti koristeltu täytekakku. Istutaan pöytään ystävien kanssa ja nautitaan.

Elinan kesäkakkutwist

Olen yhdistellyt omaan kakkubravuuriini parhaita vinkkejä monista eri ohjeista ja soveltanut loput itse. Kesän kakku kun voi olla juuri niin mielikuvituksellinen, kuin sen tekijä haluaa. Minä olen päättänyt yhdistää juustokakun parhaat puolet täytekakkuun ja luoda siitä kahvipöydän kuningattaren. Samalla tulee tyhjennettyä pakastimesta viimeiset mustikat ennen kesän uutta satoa.

Kakkupohjassa käytän Kinuskikissan kakkupohjaohjeen mittaustekniikkaa, joka toimii joka olosuhteessa. Sen ydin on laittaa yhtä suuriin laseihin yhtä paljon pääraaka-aineita, eli munia, sokeria ja jauhoja. Venytän ohjetta kuitenkin hiukan, sillä lisään viimeiseksi sokerikakkupohjan taikinaan kiehuvaa vettä. Sen johdosta jauhoja tulee hiukan enemmän. Pitemmittä puheitta kesäkakkuohjeeni, s’il vous plea!

Sokerikakkupohja

Vuoka on 20 cm halkaisijaltaan ja 10 cm korkea.

5 kananmunaa rikottuna lasiin

saman verran sokeria

saman verran jauhoja

4 rkl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 rkl kiehuvaa vettä

Täytteen vaahto:

7 dl vispikermaa

2 rs maustamatonta tuorejuustoa

Täyte nro. 1

½ kerma-tuorejuustovaahdosta

0,5 l pakastemustikoita soseutettuna

3 kpl isoa tai 5 tavallista liivatelehteä

Täyte nro. 2

½ kerma-tuorejuustovaahdosta

1 l mansikoita

Kuorrutus

3 dl kermaa

0,5 rs maustamatonta tai maustettua tuorejuustoa

1/3 dl tomusokeria

Riko viisi munaa lasiin. Mittaa sokeria viereiseen lasiin saman verran. Kaada sokeri vatkauskulhoon ja mittaa vehnäjauhoja lasiin taas samanverran, kuin munia on ensimmäisessä lasissa. Kaada munat vatkauskulhoon ja vatkaa muna-sokerivaahto.

Lisää vehnäjauhoihin perunajauhot ja leivinjauho. Sekoita tasaiseksi. Ohje toimii myös valmiilla gluteenittomalla jauhoseoksella.

Voitele vuoka sisäpuolelta huolellisesti. Pinnoita voikerros kookoshiutaleilla tai korppujauhoilla oman maun mukaan. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Kun muna-sokerivaahto on valkoista ja jäykkää, lisää jauhoseos joukkoon nostelemalla. Näin taikina pysyy ilmavana. Vältä vatkaamista. Lopuksi lisää kiehuva vesi ja sekoita nostelemalla.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja aseta uunin toiseksi alimmalle tasolle. Anna paistua noin 40 minuuttia.

Kumoa hiukan jäähtynyt kakku ja anna jäähtyä hyvin. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja viiteen osaan niin, että täytettäviä välejä on yhteensä neljä. Jos käytät leveämpää kakkuvuokaa, etkä saa pohjasta kuin kolme väliä, muista jakaa täyte kolmella, eikä puoliksi kuten ohjeessani.

Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi kulhossa. Lisää siihen kaksi rasiaa maustamatonta tuorejuustoa sekä tomusokeri. Tuorejuuston ansiosta vaahdosta tulee melko nopeasti todella jämäkkää. Vältä ylivatkaamista. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Jaa kerma-tuorejuustovaahto kahteen kulhoon tasan. Lisää mustikkasose toiseen vaahtoon.

Leikkaa mansikat viipaleiksi. Kiehauta mikrossa 1 rkl vettä ja lisää puristellut liivatteet kuumaan vesitilkkaan. Vatkaa tai anna yleiskoneen vatkata mustikkavaahtoseosta vimmatusti ja lisää liivatteet kapeana vanana seokseen. Vatkaa vielä hetki.

Ota kakkuvuoka jota käytit ja vuoraa se kahdella poikittain aseteltavalla pitkällä talouskelmusoirolla. Kelmusoirot saavat olla niin pitkiä, että ne tulevat reilusti yli vuoan kummankin laidan, eli noin 15-20 cm. Aseta kakun kansipala sisäpuolelta kelmutetun vuoan pohjalle leikkuupinta ylöspäin. Kauho puolet mustikkavaahtoseoksesta pohjan päälle. Lisää kakkupohjan seuraava viipale. Kostuta pohjaviipale esimerkiksi maidolla. Lisää kerma-tuorejuustovaahdosta puolet kakkupohjaviipaleen päälle. Lado mansikkaviipaleet kauniisti vaahdon päälle. Aseta kolmas kakkupohjaviipale, kostuta se ja lisää loput mustikkavaahtoseoksesta. Aseta neljäs kakkupohjaviipale, kostuta se ja lisää loput kerma-tuorejuustovaahdosta sekä mansikkaviipaleet. Lopuksi aseta pohja kaiken päälle ja kostuta se. Kakku saattaa olla tässä vaiheessa korkeampi kuin kakkuvuoan reunat. Se ei haittaa, se on päin vastoin merkki muhkeasta kakusta.

Käännä vuoan ulkopuolella roikkuvat kelmupalat yksi kerrallaan pohjan yli, niin että paketista tulee tiivis. Aseta vielä tasapohjainen lautanen päälle painoksi. Nosta koko paketti jääkaappiin noin 3-4 tunniksi.

Avaa kelmut levänneen kakun päältä. Kumoa kakku halutulle tarjoilualustalle. Nosta vuoka pois ja kuori kelmu ympäriltä. Tässä vaiheessa sinulla on siisti ja tasainen täytekakku.

Kostuta kansiviipale ja kuorruta kakku haluamallasi tavalla. Itse kuorrutan sen kerma-tuorejuustovaahdolla. Mutta esimerkiksi voikreemi käy myös tämän suorareunaisen kakun kuorrutukseksi loistavasti. Oma voikreemiohje tämän kokoiselle kakulle on 3+3+3. Eli 300 g huoneen lämpöistä voita, 3 dl tomusokeria, 3 rkl kylmää maitoa ja vatkataan sileäksi kreemiksi. Suklaakreemin saa korvaamalla 0,5 dl tomusokerista kaakaojauholla.

Kakusta tulee toivottavasti korkea ja muhkea herkku, mikä ei haittaa jos kakku syödään samoin tein. Mutta jos kakku pitää kuljettaa johonkin, saattaa kuljetusastian löytäminen olla haastavaa. Itse ratkaisin ongelman hankkimalla Tupperwaren Twist n’ Carry Juhlakuvun. Sen saa nostettua aina noin 20 senttimetrin korkuiseksi.

Ps. Miksei kakun täytteet voisi tehdä myös päinvastoin ja käyttää pakastimen viimeiset mansikat soseena ja mustikat tuoreina, kokonaisina mollukoina.