Siankärsämö on perinteinen yrtti ja herkullinen horta. Se tunnetaan vahvana rohtokasvina, mutta ennen kuin se kukkii, sillä voi herkutella villivihanneksena. Kasvin nuoret versot ja lehdet sopivat salaattiin, pestoon, muhennoksiin, keittoihin ja kaaliruokiin tai vaikka juustotarjottimen osaksi. Kasvia voi nauttia sekä tuoreena että kypsennettynä. Mausteena siankärsämö sopii parhaiten riistan, juustoruokien, lampaanlihan ja järvikalan kumppaniksi. Kasvin metsäisen vahva maku sopii hyvin myös sieniruokiin. Sienet ovat usein huonosti sulavia ja siankärsämö edistää ruuansulatusta ja maksan toimintaa sekä helpottaa ummetusta ja vähentää ilmavaivoja. Kasvin karvasaineet auttavat myös närästykseen. Siankärsämön hyvistä vaikutuksista hyötyy helposti, kun kasvia lisää smoothieen tai hauduttaa siitä teetä. Kokeile siankärsämön makupareiksi rakuunaa, timjamia ja basilikaa.
Kun kasvi alkaa kukkia, sen lehdet muuttuvat puiseviksi ja kuituisiksi. Kukkia voi hyödyntää teenä tai ihonhoitoa varten. Hiero siankärsämön kukkia ihollesi ja paarmat ja hyttyset pysyvät loitolla. Tee siankärsämön kukista verenkiertoa elvyttävä, ihoa pehmentävä sekä suonikohjuja hoitava jalkakylpy. Se virkistää väsyneet jalat ja tekee todella hyvää mökkisaunan leppeissä löylyissä. Lääkeyrttinä siankärsämö on monipuolinen. Sillä on lääkitty vatsanväänteiden lisäksi vilustumistauteja, suonikohjuja, peräpukamia, virtsatievaivoja ja tulehduksia. Kasvin tiedetään myös alentavan verenpainetta ja tasapainottavan verensokeria. Siankärsämö tunnetaan myös veret seisauttavana kasvina. Jos saa pikkuhaavan käteensä tai jalkaansa, siankärsämö tyrehdyttää verenvuotoa tehokkaasti.
Teksti: Annika Metso
Lue mielenkiintoinen juttu siankärsämöstä ja sen hyödyistä uusimmasta Christinasta!